Cereale
Moderat yin: porumb
Extrem de yin: cereale încolţite,
pâine albă, produse de patiserie din făină albă
Moderat yang: grâu, orez, orz, ovăz,
secară
Accentuat yang: hrişcă, mei
Extrem de yang: germeni de cereale,
orez sălbatic
Legume
Moderat yin: salată verde, ardei
kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de ţelină, untişor, linte, bob, mazăre
verde
Extrem de yin: roşii, vinete,
cartofi, castraveţi, bame
Moderat yang: varză albă, ceapă,
ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze şi rădăcini de păpădie, napi, gulii,
rădăcină de ţelină, spanac, anghinare, varză de Bruxelles
Accentuat yang: andive, conopidă,
broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roşie, rădăcină de
pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză creaţă
Extrem de yang: varză roşie
Moderat yin: căpşune, caise, cătină
albă, roşcove, dude, coarne, struguri, măsline verzi
Accentuat yin: cireşe, grepfrut,
lămâi, pepene galben, prune, vişine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos
Extrem yin: ananas, papaya, mango,
portocale, mandarine, pere, piersici, pepene verde, arahide
Moderat yang: stafide, fragi, mure,
gutui, coacăze negre, rodii, măsline negre, castane
Accentuat yang: mere, afine, zmeură,
merişor, coacăze roşii, fructe de dracilă, nuci, alune
Extrem yang: mere pădureţe, migdale,
fistic
Carne, peşte
Moderat yang: creveţi, heringi,
somon, sardine
Accentuat yang: icre, caviar
Extrem yang: fazan
Condimente
Moderat yin: fenicul, măghiran
Accentuat yin: oţet din lemn,
roiniţă, vanilie
Extrem yin: seminţe de mac
Moderat yang: nucşoară, mărar,
anason, cimbrişor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muştar
alb, leuştean, leurdă
Accentuat yang: ardei iute, busuioc,
cimbru, chimen, coriandru, cicoare, şofran, salvie, dafin, hrean, muştar negru,
piper, usturoi, scorţişoară, cardamom, schinduf
Extrem yang: rozmarin, cuişoare,
sovârf, ghimbir, ghinţură, sare marină nerafinată
Băuturi
Moderat yin: apă, sifon, ceai de
măceşe, ceai de cătină
Accentuat yin:
Extrem yin: cafea, ciocolată,
coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool
Moderat yang: cafea de năut, cafea
de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor,
rozmarin
Accentuat yang: ceai de busuioc, suc
de mere
Extrem yang: ginseng
Alte produse
Moderat yin: drojdie, miere
Accentuat yin: zahăr brun, oţet de
mere, borş, ulei de nucă de cocos
Extrem yin: ciocolată, cacao, zahăr,
frişcă, jeleuri, murături, îngheţată, sirop, pastă de tomate, marmeladă,
bomboane, unt de arahide
Moderat yang: halva de susan, halva
de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale
Accentuat yang: ouă fecundate, ulei
de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de
susan (tahini), seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui
Extrem yang: polen apicol, seminţe
de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece
Atributele yang sunt contracte, compacte, fierbinti, dense, grele, plate si
aproape de pamant. Personalitatea yang este puternica, cu vointa, extrovertita,
impamantata, concentrata, concreta, activa si predispusa spre a se enerva. O
personalitate yang neechilibrata, poate fi agresiva, tensionata, furioasa si
iritanta. Consumul excesiv de alimente yang, poate intesifica si amplifica
aceste caracteristici mentale. De exemplu , desi in India antica nu se numeau
yin si yang, se obisnuia sa se hraneasca luptatorii, soldatii cu alimente
yang(carne) pentru a le intesifica caracteristicile necesare razboiului.
Atributele yin, sunt expansive, receptive, dilatate, usoare, racoritoare, verticale
si subtiri. Personalitatea yin este una introspectiva, reflectiva, sensibila si
are o minte orientata catre spiritualitate. O personalitate yin neechilibrata
tinde a fi timida, visatoare, neimpamantata, fara vointa si pasiva. O dieta
exagerata de alimente yin, fara echilibrarea de alimente yang, poate duce la
dezechilibre atat in minte dar si corp.
Astfel desi alimentele yin sunt
predominant alcaline, exista si alimente yin care sunt acide. La fel alimentele
yang desi in general sunt acide, exista si alimente yang alcaline.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu