Paine raw din hrisca, morcov si mirodenii

Cand vine vorba de mancare, sunt sigura ca fiecare dintre noi are un punct vulnerabil, un veritabil "Calcai a lui Ahile".
In cazul meu, ceea ce m-a preocupat si a reprezentat o adevarata provocare in timp, a fost paine integrala traditionala. Desi am reusit o vreme sa nu mananc paine deloc, fiind 100% raw vegana, de la prima exceptie facuta, vezi episodul Roma, am ramas cu ea intr-o anumita relatie de tentatie si cedare.
De cand mi-am schimbat insa stilul de viata, de aproximativ doi ani si jumatate, am experimentat multe retete, dorind ca sa gasesc un substitut satisfacator la painea coapta. Singura care a rezistat probei timpului, si pe care o mananc mereu cu placere, este aceasta paine (poti sa ii spui foarte bine si craker) din hrisca.
Dar, fiind patita, nu m-am grabit sa strig prea repede Evrika! ci am asteptat circumspecta cateva luni, ca sa ii dau timp sa ma convinga. Si a reusit! Am servit cu aceasta paine sute de oameni (in diverse ocazii, la Potluckuri sau la workshopuri) si cu bucurie pot sa spun ca a primit, in unanimitate, calificativul de Foarte buna.
Care este secretul ei? Simplitatea. Are doar cateva ingrediente, la care se adauga mirodenii in functie de scopul urmarit: Ierburi de Provence, peperoncini, chimen, oregano, busuioc, cimbru etc. Atunci cand doresc sa nu coloreze prea tare gustul mancarii, o fac simpla, doar cu putina sare.
Dupa tot acest periplu si nenumarate tatonari in aceasta directie, am inteles care a fost lucrul ce m-a deranjat mereu la painea raw: senzatia de "greu" si satietatea pe care ti-o dau nucile si semintele din ea, situatie oarecum similara deserturilor raw care au blat. In aceasta reteta, folosind doar putine seminte de canepa si in si multa hrisca si morcov, rezulta o paine delicioasa ce merge minunat cu orice salata sau preparat raw care o necesita.
In cazul meu, ceea ce m-a preocupat si a reprezentat o adevarata provocare in timp, a fost paine integrala traditionala. Desi am reusit o vreme sa nu mananc paine deloc, fiind 100% raw vegana, de la prima exceptie facuta, vezi episodul Roma, am ramas cu ea intr-o anumita relatie de tentatie si cedare.
De cand mi-am schimbat insa stilul de viata, de aproximativ doi ani si jumatate, am experimentat multe retete, dorind ca sa gasesc un substitut satisfacator la painea coapta. Singura care a rezistat probei timpului, si pe care o mananc mereu cu placere, este aceasta paine (poti sa ii spui foarte bine si craker) din hrisca.
Dar, fiind patita, nu m-am grabit sa strig prea repede Evrika! ci am asteptat circumspecta cateva luni, ca sa ii dau timp sa ma convinga. Si a reusit! Am servit cu aceasta paine sute de oameni (in diverse ocazii, la Potluckuri sau la workshopuri) si cu bucurie pot sa spun ca a primit, in unanimitate, calificativul de Foarte buna.
Care este secretul ei? Simplitatea. Are doar cateva ingrediente, la care se adauga mirodenii in functie de scopul urmarit: Ierburi de Provence, peperoncini, chimen, oregano, busuioc, cimbru etc. Atunci cand doresc sa nu coloreze prea tare gustul mancarii, o fac simpla, doar cu putina sare.
Dupa tot acest periplu si nenumarate tatonari in aceasta directie, am inteles care a fost lucrul ce m-a deranjat mereu la painea raw: senzatia de "greu" si satietatea pe care ti-o dau nucile si semintele din ea, situatie oarecum similara deserturilor raw care au blat. In aceasta reteta, folosind doar putine seminte de canepa si in si multa hrisca si morcov, rezulta o paine delicioasa ce merge minunat cu orice salata sau preparat raw care o necesita.
- Timp de preparare: 02h 00min
- Hidratare: 08h 00min
- Deshidratare: 24 h 00 m
Ingrediente:
- hrisca - 1000 g
- morcov - 1000 g
- seminte de in - 6 linguri
- seminte de canepa - 6 linguri
- sare de Himalaya - dupa gust
- mirodenii - dupa gust
- apa de izvor - cat este necesar
Instructiuni:
Hrisca se hidrateaza 8 ore si semintele de in 30 de minute.
Se macina hrisca. Semintele de in se folosesc impreuna cu apa in care s-au hidratat, deoarece pentru legarea compozitiei avem nevoie de consistenta mucilaginoasa a lichidului rezultat. Dupa hidratatre putem sa le macinam si pe ele daca dorim.
Stoarcem morcovii intr-un storcator prin presare la rece. Folosim pulpa si sucul otinut.
Amestecam hrisca, morcovul ras, semintele de in, canepa, sarea si mirodeniile, adaugand treptat suc de morcov pana obtinem consistenta dorita.
Intindem aluatul pe tavitele deshidratorului (sau hartie cerata), in strat subtire, si apoi il taiem cu o forma.
Lasam la deshidratat 6-8 ore, dupa care desprindem painicile de pe tavi si le lasam direct pe etajul deshidratorului sa ca se usuce complet.
Daca e uscata bine se poate pastra si cateva luni, in pungi de hartie, la temperatura camerei.
Se macina hrisca. Semintele de in se folosesc impreuna cu apa in care s-au hidratat, deoarece pentru legarea compozitiei avem nevoie de consistenta mucilaginoasa a lichidului rezultat. Dupa hidratatre putem sa le macinam si pe ele daca dorim.
Stoarcem morcovii intr-un storcator prin presare la rece. Folosim pulpa si sucul otinut.
Amestecam hrisca, morcovul ras, semintele de in, canepa, sarea si mirodeniile, adaugand treptat suc de morcov pana obtinem consistenta dorita.
Intindem aluatul pe tavitele deshidratorului (sau hartie cerata), in strat subtire, si apoi il taiem cu o forma.
Lasam la deshidratat 6-8 ore, dupa care desprindem painicile de pe tavi si le lasam direct pe etajul deshidratorului sa ca se usuce complet.
Daca e uscata bine se poate pastra si cateva luni, in pungi de hartie, la temperatura camerei.

Crackers raw picanti

Demult
vreau sa incerc aceasta varianta de a face "paine". Acesti crackers,
fiind foarte subtiri, se deshidrateaza mult mai repede decat painicile
raw pe care le-am facut pana acum si parca sunt mai usor de manuit si
folosit.
Tocmai am terminat cura cu sucuri si luni plecam in vacanta...(despre asta in curand).
Nu vreau sa mai repet experienta din primavara cand, la Roma,am fost obligata sa mananc ceea ce am gasit acolo si, dupa 1 an de raw veganism, am trecut pentru o saptamana pe mancare vegetariana gatita.
Desi ador bucataria italiana si a fost foarte placut (simturile abia asteapta sa aiba ocazia sa manance lucruri cu care au fost obisnuite o viata), datorita ecourilor neplacute care reverbereaza inca mult timp dupa ce te reintorci la un stil de viata sanatos, nu doresc sa mai repet aceasta experienta. (Pentru cei care au vointa mai slaba poate fi chiar periculos. Am vazut redecaderi in vechile obisnuinte la oameni apropiati mie, si cum au trebuit sa treaca multe luni pana au reusit sa demareze din nou. Trebuie apreciat tot progresul pe care l-ai facut in acest sens si sa nu te tentezi inutil, pentru ca nu stii niciodata unde iti sunt limitele.)
Asa ca, de data asta vreau sa merg cu temele gata facute de acasa si unul dintre sectoarele importante unde vreau sa fiu perfect acoperita este painea raw. Dupa aceasta perioada de sucuri nu mai vreau sa ma reintorc la painea integrala coapta, singura exceptie pe care am facut-o in ultima vreme in dieta mea raw (desi la inceputuri, aproape un an, am mancat integral raw). In ciuda faptului ca unii afirma ca un mod de alimentatie raw vegan accepta un procent de pana la 30% hrana gatita, eu nu agreez aceasta idee. Consider ca daca ai inteles cu adevarat principiile de baza si care este hrana potrivita pentru o fiinta umana, nu mai poti sa faci compromisuri in aceasta directie, chiar daca uneori aceasta presupune efort. Ca si solutie de tranzitie este perfect acceptabil, dar ca si ideal inspre care sa tinzi, nu.
Tocmai am terminat cura cu sucuri si luni plecam in vacanta...(despre asta in curand).
Nu vreau sa mai repet experienta din primavara cand, la Roma,am fost obligata sa mananc ceea ce am gasit acolo si, dupa 1 an de raw veganism, am trecut pentru o saptamana pe mancare vegetariana gatita.
Desi ador bucataria italiana si a fost foarte placut (simturile abia asteapta sa aiba ocazia sa manance lucruri cu care au fost obisnuite o viata), datorita ecourilor neplacute care reverbereaza inca mult timp dupa ce te reintorci la un stil de viata sanatos, nu doresc sa mai repet aceasta experienta. (Pentru cei care au vointa mai slaba poate fi chiar periculos. Am vazut redecaderi in vechile obisnuinte la oameni apropiati mie, si cum au trebuit sa treaca multe luni pana au reusit sa demareze din nou. Trebuie apreciat tot progresul pe care l-ai facut in acest sens si sa nu te tentezi inutil, pentru ca nu stii niciodata unde iti sunt limitele.)
Asa ca, de data asta vreau sa merg cu temele gata facute de acasa si unul dintre sectoarele importante unde vreau sa fiu perfect acoperita este painea raw. Dupa aceasta perioada de sucuri nu mai vreau sa ma reintorc la painea integrala coapta, singura exceptie pe care am facut-o in ultima vreme in dieta mea raw (desi la inceputuri, aproape un an, am mancat integral raw). In ciuda faptului ca unii afirma ca un mod de alimentatie raw vegan accepta un procent de pana la 30% hrana gatita, eu nu agreez aceasta idee. Consider ca daca ai inteles cu adevarat principiile de baza si care este hrana potrivita pentru o fiinta umana, nu mai poti sa faci compromisuri in aceasta directie, chiar daca uneori aceasta presupune efort. Ca si solutie de tranzitie este perfect acceptabil, dar ca si ideal inspre care sa tinzi, nu.
- Timp de preparare: 60 minutes
- Hidratare: 08h 00min
- Deshidratare: 24h 00 min
Ingrediente:
- hrisca - 2 castroane
- grau germinat - deshidratat 1 castron
- seminte in - 1/4 castron
- morcov - ras,1 castron
- ardei capia - ras, 1/2 castron
- seminte canepa - 1/2 castron
- ciuperci deshidratate - pulbere, 1/4 castron
- chimen - dupa gust
- sare de Himalaya - dupa gust
- usturoi - pulbere, dupa gust
- oregano - dupa gust
- peperoncini - dupa gust
- apa - 1/2 castron
Instructiuni:
Hrisca
si graul se macina prin masina de macinat. Se amesteca apoi toate
ingredientele impreuna si se framanta pana se omogenizeza totul.
Se intinde compozitia intr-un strat foarte subtire pe tavitele deshidratorului, se taie foaia obtinuta in forme dorite si se lasa la uscat 8 ore. Dupa care se intorc si se mai lasa pana la uscarea completa.
Pornind de la aceasta reteta am facut si o varianta care nu este picanta, excluzand usturoiul si peperoncini.
Sunt chiar inchantata de rezultat!

Se intinde compozitia intr-un strat foarte subtire pe tavitele deshidratorului, se taie foaia obtinuta in forme dorite si se lasa la uscat 8 ore. Dupa care se intorc si se mai lasa pana la uscarea completa.
Pornind de la aceasta reteta am facut si o varianta care nu este picanta, excluzand usturoiul si peperoncini.
Sunt chiar inchantata de rezultat!

Paine Mediteraneana

In
sfarsit o paine perfecta! Am promis ca nu ma las pana nu o gasesc. Cea
mai ilustrativa reclama pentru ea, ar putea fi, cuvintele cu care ma
intampinat Adrian, dis-de-dimineata, la trezire: "E foarte buna, am
mancat deja o tava, nu ma mai pot opri." Eu nu am gustat-o pana la cina.
Moment in care am hotarat ca trebuie neaparat sa facem niste portii
fratesti, nu de alta, dar el toata ziua a rontait pasionat din ea si
deja imi faceam probleme ca o sa o termine inainte de a mai prinde eu de
veste. Glumesc...desi...
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Mimi Kirk si Russell James. Combinat cu experienta de pana acum si creativitatea de moment, a iesit, zic eu, o treaba foarte buna.
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Mimi Kirk si Russell James. Combinat cu experienta de pana acum si creativitatea de moment, a iesit, zic eu, o treaba foarte buna.
- Timp de preparare: 01h 30min
- Hidratare: 08h 00min
- Deshidratare: 24h 00 min
Ingrediente:
- pulpa de nuca (rezultata de la lapte) - 1 cana
- pulpa de migdale (rezultata de la lapte) - 1 cana
- seminte de in - 1/4 cana
- faina din seminte de in - 1/2 cana
- faina de nuca macadamia - 1/4 cana
- faina de migdale - 1/4
- faina din grau germinat deshidratat - 1/2 cana
- faina hrisca - 1 cana
- pulpa de morcov (rezultata de la suc) - 3 cani
- pulpa de dovlecel zucchini (rezultata de la suc) - 3 cani
- rosii uscate - 1/2 cana
- ardei capia - 1/4 cana
- ulei extravirgin de masline - 6 linguri
- piper macinat - dupa gust
- usturoi uscat, pulbere - 1 lingura
- sare de Himalaya - dupa gust
- oregano uscat - 3 linguri
- busuioc uscat - 1 lingura
Instructiuni:
Semintele
de in se hidrateaza 30 de minute. Se amesteca toate ingredientele de
mai sus si se face un aluat cat mai uscat, dar elastic, din ele. (Mai
putem adauga faina de hrisca daca este necesar). Se intinde o foaie de 5
mm grosime. Cu o forma de inox, taiem bucati mai mici si le punem in
tavitele deshidratorului.
Le lasam sa stea in deshidrator, aproximativ 10-15 ore, la 40 de garde
C. Se pun in pungi si se pastreaza in frigider cateva saptamani (ce
supravietuieste "atacului").

Paine rustica

Pana
acum am facut o multime de feluri de paine raw. Asa cum am spus si cu
alte ocazii, pentru mine "Painea" ramane un capitol deschis si probabil
ca o sa experimentez inca mult si bine pe marginea acestui subiect.
Si pentru ca mi-am dorit o paine cat mai neutra la gust, care sa poata fi mancata cu alte preparate, fara sa le influenteze gustul, am realizat aceasta reteta:
Si pentru ca mi-am dorit o paine cat mai neutra la gust, care sa poata fi mancata cu alte preparate, fara sa le influenteze gustul, am realizat aceasta reteta:
- Timp de preparare: 01h 30min
- Hidratare: 08h 00min
- Deshidratare: 24h 00min
Ingrediente:
- hrisca - 6 cani
- faina integrala orez rosu - 2 cani
- seminte de chia - 1 cana
- nuca braziliana - 1 cana
- faina de migdale - 1/2 cana
- morcov ras - 2 cani
- cartof dulce ras - 1/2 cana
- faina din seminte de in - 1/2 cana
- seminte de in - 1/4 cana
- ulei de floarea soarelui presat la rece - 3 linguri
- sare de Himalaya - dupa gust
Instructiuni:
Hrisca
si nuca braziliana se hidrateaza 8 ore. Semintele de chia se hidrateaza
2 ore. Semintele de in se hidrateaza 30 de minute. Se amesteca toate
ingredientele si se face un aluat cat mai uscat, usor de format. (Mai
putem adauga faina de orez daca este necesar). Se intinde o foaie de 5
mm grosime. Cu o forma de inox, taiem bucati mai mici si le punem in
tavitele deshidratorului. Le lasam sa stea la uscat, aproximativ 24 de ore, la 40 de garde C.


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu