vineri, 12 septembrie 2014

Tulburarile digestive - un semnal de alarma!

Se spune ca "boala incepe in stomac si moartea in colon", tocmai pentru ca multe afectiuni ar putea fi evitate sau macar oprite din evolutia spre diabet, colon iritabil, cancer daca s-ar inteveni de la primele simptome ale unei digestii deficitare.


Balonarea, flatulenta, constipatia sau diareea, toate sunt semne ale unor tulburari de digestie.

Digestia reprezinta o serie de reactii chimice in care alimentele sunt descompuse in componentele din care ne luam nutrientii si energia. Materialul care ramane dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare.
 O parte din aceste resturi sunt gaze inodore si in conditii normale ele sunt purtate usor de intestin; acestea sunt: metanul, oxigenul si azotul. Trecerea acestor gaze, fara durere este cunoscuta sub numele de flatulenta si cu totii traim aceasta parte normala a digestiei. Insa cand se produc si alte gaze, la temperaturi si presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplacut. Gazele formate in acest caz sunt niste compusi care contin sulf (mercaptani) si produc acea stare de disconfort, chiar dureroasa cand abdomenul se baloneaza.

Cauzele tulburarilor de digestie sunt diverse, insa printre cele mai intalnite sunt ingerarea anumitor alimente:
- Grasimi - Creste activitatea peristalica si provoaca steatoree ( scaune de si apoase, urat mirositoare, care se ridica la suprafata toaletei, crampe abdominale dureroase);
- Zaharurile artificiale - sorbitolul, manitolul, sucraloza pot provoca diaree si flatulenta chiar si unor persoane cu sistemul digestiv sanatos
-Cofeina - Stimuleaza activitatea gastro-intestinala, avand astfel un efect diuretic extrem de puternic
-Alcoolul - Este un iritant al mucoaselor intestinale, provoaca deseori diaree
- Citricele - Fiind acide, pot irita mucoasa intestinala
-Bauturile carbogazoase - bulele acide provoaca balonare si ingreuneaza digestia
- Nicotina
- Legume care baloneaza: brocolli, conopida, varza, ceapa, usturoi, fasole
-Carnea rosie - are un continut bogat de Vitamina B12, dar este greu de digerat
- Lactate - intoleranta la lactoza poate fi o cauza a balonarilor si diareei, iaurtul este insa, recomandat deoarece contine culturi bacteriene care digera lactoza
- Alimente alergene  - reactiile dupa ingerarea acestor alimente sunt asemanatoare cu simptomele enterocolitei : diaree, gretrui, dureri abdominale, dificultati respiratorii. Cale mai cunoscute alimente cu potential alergen sunt : laptele, ouale, alunele, nucile, pestele, crustacee, soia, graul
- Combinatiile alimentare nepotrivite
Cand proteinele animale sunt asociate cu carbohidrati (carne cu cartofi, paste cu carne etc.), sucurile digestive distincte secretate pentru metabolizarea acestor doi nutrienti isi vor reduce reciproc din eficacitate. Altfel spus, o parte din proteine vor trece prin procesul de putrefactie, in timp ce unii carbohidrati vor fermenta. In scurt timp, va confruntati cu eructatii si flatulenta, precum si cu crampe neplacute cauzate de balonare.
Atunci cand enzimele din proteine si cele din carbohidrati se intalnesc, exista riscul metabolizarii lor incomplete. Chiar daca organismul multor persoane reuseste sa proceseze eficient aceasta combinatie de nutrienti, exista multi pacienti cu simptome digestive provenite dintr-o astfel de asociere. Orezul si fasolea fac exceptie de la regula, deoarece cele doua au un efect sinergic, favorizand o buna asimilare a nutrientilor atunci cand ajung impreuna in tractul intestinal.
O buna combinatie in care se regasesc proteinele animale sau alimentele bogate in amidon este cea cu legume cu frunze, rosii, morcovi, ceapa sau ardei.

- Bautura sau mancarea foarte rece/ cald:  Mincarea este digerata mai eficient daca se consuma la temperatura corpului, de aceea bauturile reci pot incetini procesul de digestie. Mancarurile si bauturile fierbinti, in special cele din urma, inmoaie, afecteaza sau distrug mucoasele. Rezultatul este diminuarea simtului gustativ natural, astfel incat incepem sa simtim nevoia de a sara sau condimenta peste masura alimentele, altfel ele parand fara gust. Cand avem probleme cu gatul, avem nevoie de ceva care sa ne calmeze iritatia locala. Un ceai fierbinte ar face exact contrariul, producand o iritatie si mai mare si o deterioare a mucoasei esofagiene, iar in timp chiar si a dintilor. Indicat este un ceai caldut, amestecat cu putina miere sau chiar fara.
Ceaiurile, cafeaua sau ciorbele fierbinti au un efect devastator asupra enzimelor digestive, precum si a mucoasei gastrice. Enzimele digestive sunt esentiale pentru o buna digestie a alimentelor. Acestea se reduc cantitativ odata cu varsta, deci ar fi indicat sa fim foarte atenti la temperatura alimentelor si bauturilor consumate si in directa legatura cu varsta pe care o avem. De asemenea, aceste enzime digestive sunt afectate si de consumarea mancarurilor sau bauturilor foarte reci, de tip bauturi cu gheata, inghetata, etc. Acestea incetinesc activitatea enzimelor digestive, producand perturbari la nivelul digestiv.
Multe persoane prefera, mai ales pe timpul verii, sucuri foarte reci dupa masa, bauturile cu acid si alcoolul dau impresia ca taie setea si ne racoresc. De fapt ele produc deshidratarea, ne aduc un aport insemnat de calorii si ne fac sa transpiram abundent.
Orice lichid rece, chiar si apa, consumat imediat dupa masa, va determina o solidificare a alimentelor grase sau partial grase in stomac. Imaginati-va ca ati pune apa rece intr-o tigaie in care ati prajit carne de porc imediat dupa ce ati luat-o de pe foc. Rezulatul imediat este intarirea grasimii si depunerea ei pe peretii tigaii. In acest moment, chiar va va fi foarte greu sa mai spalati tigaia. Efectul produs in stomacul nostru este exact acelasi.

- Stresul si nervozitatea -  Stomacul resimte si reactioneaza, drept urmare multe persoane care obisnuiesc sa se ingrijoreze, sau se preocupa excesiv, ajung sa faca colita sau ulcer – ati auzit expresia „ulcer pe baza nervoasa”.


Deci, nu ignorati simptomele intestinale, investigati  aceste tulburari digestive, ele pot fi semne ale unor afectiuni, iar tratarea lor poate sa evite eventualele complicatii si evolutia bolii.
Tratementul profilactic se poate realiza cu ajutorul terapiilor naturiste.
Un produs extraordinar in tulburarile digestive este Ananasul, un fruct cu continut mare de enzime, care ajuta la descompunerea alimentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Inscrie-te in programul: "Ora ta de consiliere"

Daca va doriti sa va echilibrati silueta, aveti o problema de sanatate sau pur si simplu doriti un stil de viata mai sanatos, puteti sa imi scrieti prin formularul de contact sau sa va programati telefonic la numarul 0740237725, pentru "Ora ta de consiliere", un program de evaluare si monitorizare pe o perioada de 1 luna de zile.

1. Evaluarea starii de sanatate actuale
2. Recomandari personalizate
3. Meniu si retete personalizate
4. Consiliere in nutritie si fitoterapie online
5. Monitorizare telefonica si online

Pentru a va inscrie in program aveti nevoie de:
- o poza actuala cu data vizibila;
- notiuni exacte si reale asupra greutatii, osaturii si circumferintelor din diferite parti ale corpului (talie, sold, genunchi, etc)
- analize recente (optional)

Si... dorinta de a va schimba ... in BINE!!!